Nova godina

Garaža je često zanemaren deo doma, ali prema Feng Shui principima, ona može imati značajan uticaj na energiju cele kuće. Feng Shui, drevna kineska umetnost uređenja prostora, teži da postigne balans i harmoniju kroz pravilno raspoređivanje elemenata. Primenjujući nekoliko jednostavnih Feng Shui pravila, vaša garaža može postati funkcionalniji i energetski balansiraniji prostor.

Poznavaoci kažu da je jedan od osnovnih principa Feng Shuija čistoća i red. Garaža često postaje skladište za nepotrebne stvari, što može blokirati protok energije (Qi). Prvo i najvažnije pravilo je da garaža bude uredna. Uklonite sve nepotrebne predmete i redovno čistite prostor.

Organizujte alat, sportske rekvizite i druge stvari u kutije ili police. Bespotrebne stvari poklanjajte, prodajte ili reciklirajte. Obeležite kutije kako biste znali šta se gde nalazi i olakšali pronalaženje stvari. Tako ćete izbeći nered i omogućiti slobodan protok energije.

Druga bitna stvar za feng shui je osvetljenost  koja je ključna za dobar Feng Shui. Garaže su često mračne i zapuštene, što može doprineti negativnoj energiji. Postavite jaku rasvetu koja će osvetliti svaki ugao garaže. Dnevno svetlo je najbolji izbor, pa ako je moguće, instalirajte prozore ili svetlarnike.

Ako nemate prirodno svetlo, koristite fluorescentne ili LED lampe koje daju dovoljno svetlosti. Dodatno, osvetlite ulaz u garažu kako biste stvorili prijatnu i dobrodošlu atmosferu.

Boje igraju važnu ulogu u Feng Shui-u. Za garaže se preporučuju svetle i neutralne boje koje reflektuju svetlost i čine prostor većim i svetlijim. Bele, svetlo sive ili bež boje su idealne za zidove. Izbegavajte tamne i intenzivne boje koje mogu stvarati osećaj teskobe i skučenosti.

Materijali koji se koriste u garaži takođe utiču na energiju. Drvo i metal su najpogodniji materijali jer kombinuju prirodne elemente sa čvrstinom i dugovečnošću. Izbegavajte plastiku i sintetičke materijale koji mogu imati negativan uticaj na energiju.

Jedna od bitnih stvari je i prostor gde parkirate automobil koji treba da bude jasno definisan i čist. Automobil bi trebao imati dovoljno prostora da se lako parkira i izvuče bez prepreka. Ako je moguće, ostavite dovoljno mesta oko automobila kako biste omogućili slobodan protok energije.

Garažna vrata  su ključna tačka za ulazak energije u ovaj prostor. Ona treba da budu u dobrom stanju, funkcionalna i lako otvarajuća. Redovno proveravajte mehanizam vrata i popravljajte sve kvarove odmah.

Vrata garaže takođe treba da budu dobro izolovana kako bi se održavala konstantna temperatura unutar garaže, što doprinosi stabilnosti energije.

Iako garaža nije glavni životni prostor, dodavanje ličnih detalja može poboljšati energiju. Postavite nekoliko biljaka koje će pročistiti vazduh i uneti prirodnu energiju. Biljke kao što su paprat, spatifilum ili bršljan su odličan izbor jer su izdržljive i ne zahtevaju puno svetlosti.

Dodajte i nekoliko dekorativnih elemenata kao što su slike, posteri ili ogledala. Ogledala su posebno korisna jer reflektuju svetlost i čine prostor većim i svetlijim.

Kao i u ostatku doma, protok energije u garaži treba da bude neometan. Postavite predmete tako da ne blokiraju prolaze i ulaze. Izbegavajte skladištenje stvari na podu – koristite police i ormariće.

Redovno provetravajte garažu kako bi svež vazduh cirkulisao. Takođe, izbegavajte da garaža postane pretrpana, jer to može blokirati energiju i stvoriti osećaj haosa.

Feng Shui pravila za garažu možda deluju jednostavno, ali njihova primena može značajno poboljšati kvalitet energije u vašem domu. Čista, svetla i organizovana garaža ne samo da je funkcionalnija, već i doprinosi celokupnoj harmoniji prostora. Redovno održavanje i pažnja prema detaljima učiniće vašu garažu prijatnim i balansiranim mestom.