Nova godina

Najbolja rasveta za kuhinju je izuzetno važna prilikom uređenja stambenog prostora. Kuhinja je srce doma, mesto gde se pripremaju ukusni obroci i stvaraju nezaboravni trenuci sa porodicom i prijateljima.

Kod postavljanja osvetljenja kuhinje, važno je izabrati pravu rasvetu koja će istovremeno biti funkcionalna i estetski privlačna. Uz pravilno osvetljenje, kuhinja postaje funkcionalan prostor koji inspiriše kulinarske poduhvate.

Kada je rasveta za kunjinju u pitanju, po mišljenju brojnih stručnjaka, tri glavne kategorije osvetljenja koja se najbolje uklapaju u kuhinski prostor su: funkcionalno, centralno (ambijentalno) i radno svetlo.

CENTRALNA (AMBIJENTALNA) RASVETA

Centralna (ambijentalna) rasveta je obavezna u kuhinji. Kao i kod drugih prostorija, ona zapravo predstavlja osvetljenje koje se instalira i dolazi sa plafona. Plafonska rasveta treba da obezbedi glavni izvor svetlosti koja treba da bude ravnomerno raspoređena po celoj prostoriji kako bi se osigurala dobra vidljivost prilikom pripreme hrane i kuvanja.

To se može postići ne samo kuhinjskim lusterima, već i plafonjerama i ugradnom rasvetom. Poslednjih godina se, zbog odličnih karakteristika, u tu svrhu sve više koriste i LED paneli ili diskretni plafonski reflektori.

Obratite pažnju na jačinu svetlosti koju emituje plafonska rasveta kako biste osigurali dovoljno osvetljenje bez zaslepljivanja. Takođe, centralni tip osvetljenja uglavnom nema dovoljno opsega da samostalno osvetli sve površine u kuhinji. Iz tog razloga se uz njega, najčešće, kombinuje dodatna rasveta.

FUNKCIONALNA RASVETA

Važan tip rasvete u kuhinji je funkcionalno osvetljenje koje se kombinuje sa dekorativnom rasvetom kako bi se postigao optimalan efekat vidljivosti i praktičnosti. Funkcionalna rasveta se odnosi na direktno usmereno svetlo koje dolazi iz različitih izvora.

Osnovna svrha koju ima funkcionalne rasveta je da osvetli ključne oblasti u kuhinji gde se obavljaju različite aktivnosti, kao što su priprema hrane, kuvanje, čišćenje i rad na radnoj površini. Ova vrsta rasvete se često postavlja iznad sudopera, radne ploče, šporeta i drugih kuhinjskih elemenata kako bi se obezbedilo dovoljno svetla za obavljanje tih zadataka.

Funkcionalna rasveta je obično direktno usmerena i intenzivnija u odnosu na dekorativnu rasvetu, koja ima više estetsku ulogu. Pravilno postavljena funkcionalna rasveta može poboljšati funkcionalnost kuhinje, olakšati radne procese i pomoći u održavanju čistog i bezbednog okruženja.

RADNA RASVETA ZA KUHINJU

Radna rasveta je specifična vrsta funkcionalne rasvete koja se koristi u kuhinji kako bi se obezbedilo optimalno osvetljenje tokom obavljanja raznih radnih aktivnosti. Radna rasveta za kuhinju je, zapravo, osvetljenje za radne površine. Usmerena je na pružanje dovoljno svetla na radnoj površini, gde se priprema hrana, seku sastojci, kuva ili obavljaju druge radnje koje zahtevaju dobru vidljivost.

Radna rasveta se obično postavlja iznad radne ploče, sudopera ili šporeta, tačno tamo gde je potrebno najviše svetla. Cilj je eliminisati senke i tamne delove kako bi se korisniku omogućilo jasno i precizno obavljanje zadatka. Često se koriste svetiljke sa direktnim ili usmerenim svetlom, kao što su ugradne svetiljke, podplutajuće svetiljke ili svetiljke sa fleksibilnim vratom koje se mogu prilagoditi potrebnoj visini i uglovima osvetljenja.

Pravilno postavljena radna rasveta ima veliki uticaj na produktivnost i sigurnost u kuhinji, omogućavajući jasniju vizuelnu percepciju detalja i smanjujući rizik od povreda ili nesreća. Osim toga, dobra radna rasveta olakšava rad u kuhinji, pomaže u preciznom merenju sastojaka, čitanju recepata i stvaranju prijatnog radnog okruženja.

Nakon što odlučite gde vam je u kuhinji potrebno svetlo i koji je tip rasvete za vašu kuhinju najbolji, neophodno je da izaberete i stil svetiljki jer kuhinjska rasveta treba da odgovara vašem stilu i stilu u kome je vaša kuhinja uređena.

KVALITETNA RASVETA ZA KUHINJU

Kvalitetna rasveta za kuhinju, ali i za sve druge, stambene i radne, unutrašnje i spoljne prostore, može se pronaći u online prodavnici kompanije Mak Trade.

Višedecenijski lider na tržištu, obezbedio je fantastičnu ponudu svih tipova rasveta vrhunskog kvaliteta, po konkurentnim i pristupačnim cenama.

Uz samo nekoliko klikova možete pregledati celokupnu ponudu, naručiti željene artikle i odabrati adresu na koju želite da vam se isporuče.

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica, potrebni su vam saveti ili dodatne informacije, Mak Trade možete kontaktirati i putem telefona 011/3531-700.

Sa zadovoljstvom i profesionalnošću, potrudiće se da izađu u susret svakom vašem zahtevu.