Nova godina

Kada pada uskrs 2021 i koji običaji prate najveći praznik u Srbiji?

Uskrs je jedan do najlepših praznika koji obeležavamo i obavljamo tradicionalne običaje koji prate ovaj specijalan dan. Ovo je period kada svi uživamo u porodičnom druženju i ručku. Ako vas zanima na koji datum tačno pada Uskrs u 2021. godini, odgovor je:


Uskrs u 2021. godini pada 02.05.2021. godine, dok katolički Uskrs pada 04.04.2021.

Praznik Uskrs uvek pada u nedelju i to je u pitanju nedelja nakon punog meseca koji dođe posle prolećne ravnodnevnice. Uskrs se može pomerati u razdoblju od 5 nedelja, tačnije do 35 dana. Najranije može da pada 4. aprila, a najkasnije 8. maja.

 

obicaji za Uskrs
obicaji za Uskrs

OBICAJI ZA USKRS

Običaji za Uskrs su razni i ima ih mnogo, ali evo nekoliko najvažnijih. Na Veliki Petak farbaju se jaja u različitim bojama, a prvo crveno jaje koje se ofarba čuva se kao čuvarkuća.

Pre svega, nedeljom se obavlja porodični ručak u kući, nakon čega se ukućani tucaju jajima. Onaj kome ne pukne jaje, taj je pobednik. Dečicama se pripremaju pokloni koji se sakrivaju u dvorištu a dečica veruju da je taj paketić ostavio zeka za njih, i ovo je jedan od najradosnijih trenutaka.

Na ovaj dan se ne treba svađati, treba samo praštati.

Jaja u svakom domaćinstvu stoje u korpici sa travom i čokoladama i kuća se ukrašava motivima koji podsećaju na Uskrs, a to su najčešće jaja i zeke.

Uskrs
Uskrs

Uživajte u najlepšem prazniku i posvetite se jedni drugima. Uskrs je najlepši praznik koji nam pruža poseban mir i radost, priliku da vidimo porodicu i zajedno provedemo najlepše trenutke.

 

T.Ž.