Nova godina

 

Kućni ljubimci i sve prednosti koje donose u našu svakodnevnicu, čine život lepšim i boljim. Gotovo bez ikakvog truda, oni uspevaju da nas razvesele i nasmeju. Iako, to nije sve što oni mogu. Jeste li znali da su naučnici dokazali da su kućni ljubimci dobri za vaše fizičko i mentalno zdravlje? Psi, mačke, čak i zlatne ribice mogu pozitivno da utiču na vas i vaše najbliže. U ovom tekstu vam otkrivamo mnoge impresivne načine na koje vas ljubimac može učiniti zdravijim, srećnijim i otpornijim.

 

KUĆNI LJUBIMCI

 

Kućni ljubimci su većini kućanstava koji ih imaju kao članovi porodice. Kada im pružite ljubav i nežnost oni to umeju da vrate desetostruko. Ne samo svojom odanošću i prihvatanju svog vlasnika baš takvog kakav on jeste, nego i mnogo većim benefitima.

Kućni ljubimci pozitivno utiču na zdravlje srca. Oni svoje vlasnike svakodnevno obasipaju ljubavlju, pa ne čudi da imaju veliki uticaj baš na ljubavni organ: srce. Ispostavilo se da je vreme provedeno sa kućnim ljubimcima povezano sa boljim kardiovaskularnim zdravljem. Verovatno zbog njihovog učinka na smanjenje stresa, većom fizičkom aktivnošću kao i povećanom društvenošću.

 

kucni-ljubimci-i-sve-prednosti-koje-donose-2

 

Studije pokazuju da vlasnici pasa imaju manji rizik od srčanih bolesti, uključujući niži krvni pritisak i holesterol. I ne brinite, poštovani vlasnici mačaka, jer mačja naklonost daje sličan učinak. Jedno istraživanje iz 2009. godine pokazalo je da su bivši vlasnici mačaka imali oko 40% manje šanse da dožive srčani udar.

Kućni ljubimci ublažavaju alergije i jačaju imunološki sistem. Jedan od zadataka vašeg imunološkog sistema je identifikovanje potencijalno štetnih tvari i oslobađanje antitela kako bi se organizam zaštitio. Pomislili biste možda da bi kućni ljubimci mogli da izazovu alergije zbog perutanja i krzna koja izazivaju kihanje. Međutim, pokazalo se da život sa psom ili mačkom tokom prve godine života, ne samo da smanjuje vaše šanse za alergiju na kućne ljubimce u djetinjstvu i kasnije, već smanjuje i rizik od astme.

 

DECA I KUĆNI LJUBIMCI

 

Možda ste do sada imali nedoumica kada su deca i kućni ljubimci u pitanju. Međutim, studija objavljena u Americi pokazala je da novorođenčad koja žive sa mačkama imaju manji rizik od dečije astme, upale pluća i bronhitisa. Ukoliko deca žive sa kućnim ljubimcima to može mnogo da ojača njihov imuni sistem. To je veoma važno s obzirom na to koliko deca mogu biti osetljiva a samim tim i bolesna. Pored toga, deca koja rastu uz kućne ljubimce su odgovornija i imaju izraženiju empatiju. Kroz igru sa njima u deci se budi mašta i radoznalost kao i upornost, ukoliko pokušavaju svog ljubimca da nauče neki novi trik.

 

kucni-ljubimci-i-sve-prednosti-koje-donose-3

 

Terapija potpomognuta životinjama pomaže obolelima od raka da ozdrave emocionalno i fizički. Terapijski psi ne samo da brišu usamljenost, depresiju i stres kod djece koja se bore protiv raka, nego ih psi takođe mogu motivisati da jedu i da više slušaju uputstva od doktora – drugim rečima, aktivnije učestvuju u njihovom ozdravljenju. Isto tako, nova istraživanja otkrivaju sličan porast emocionalne dobrobiti za odrasle koji se leče od raka.

Još neverovatnija je činjenica da se psi, sa svojim mirisnim veštinama, sada treniraju da doslovno nanjuše rak.

Igranje sa kućnim ljubimcima oslobađa dopamin i seratonin koji opuštaju i smiruju. Neke kompanije imaju psa koji pomaže zaposlenima jer redukuju stres a povećavaju produktivnost.

Kućni ljubimci će vam pomoći da se oslobodite negativnih osećanja, pomoći će vam u socijalizaciji, i u vama konstatno održavati razigranost i sreću. Oni će biti uz vas i u dobru i u zlu. Zdravlju i bolesti. Kao ravnopravni članovi vaše porodice. Dobro brinite o svom kućnom ljubimcu i on će, budite sigurni, uvek brinuti o vama.

 

V.R.