Nova godina

Kada je u pitanju rafting Tarom, oprema i sigurnost su osnovni preduslovi za bezbedno, opušteno i potpuno uživanje u ovoj magičnoj avanturi.

Rafting, odnosno splavarenje divljim vodama, je vid sportske aktivnosti. Podrazumeva spuštanje profesionalnim gumenim čamcima niz rečne brzake u cilju rekreacije i zabave, a postoje i takmičenja u ovoj disciplini.

Ono po čemu se rafting posebno izdvaja i zbog čega ima neverovatno velik broj ljubitelja i pristalica jeste to šta na jedinstven način spaja adrenalinski doživljaj, odmor i uživanje u najlepšim pejzažima netaknute prirode.

Rafting je avantura prepuna izazova i spada u grupu ekstremnih sportova. Samim tim, logično se nameće i činjenica da su za svaki rafting, pa tako i za rafting Tarom, oprema i sigurnost stavke o kojima se mora voditi računa. Uz izbegavanje neodgovornog ponašanja, poštovanje osnovnih bezbedonosnih pravila i koriščenje adekvatne opreme, rafting Tarom je čarobna i gotovo u potpunosti bezbedna avantura.

Rafting kamp Rajska rijeka je najbolji izbor za sve koji se upute na rafting Tarom.U Rajskoj rijeci je sve vrhunskog kvaliteta. Počev od smeštaja i hrane, preko dodatnih sadržaja u kompleksu i ljubaznosti domaćina, mogućnosti fantastičnih izleta, do najboljih skipera i najmodernije opreme.

Skiperi u kampu Rajska rijeka su iskusni profesionalci, koji sa velikom strašću i ljubavlju obavljaju svoj posao. Reku Taru odlično poznaju jer sa njom svakodnevno druguju, a većina njih su u ovim krajevima i rođeni i odrasli. Poseduju međunarodni sertifikat, odnosno licencu izdatu od strane Internacionalne Rafting Federacije.

OPREMA ZA RAFTING TAROM

Sva neophodna oprema za rafting Tarom obezbeđena je od strane rafting kampa Rajska rijeka. Gosti je dobijaju na korišćenje, odnosno zadužuju pre polaska na spust i vraćaju po završetku spusta i povratku u kamp.

Oprema je atestirana, proizvedena od strane renomiranih svetskih proizvođača rafting opreme i ne samo da ispunjava, već i premašuje propisane standarde. U Rajskoj rijeci, bezbednost, sigurnost i zadovoljstvo gostiju su na prvom mestu.

Obavezna oprema za rafting Tarom podrazumeva: čamac, veslo, neoprensko odelo, neoprensku obuću, kacigu i sigurnosni prsluk. Opciono, po potrebi, se mogu ukljućiti i anorak jakne (slične šuškavcu, štite od obilnih padavina i ekstremne hladnoće). Takođe, tu su i nepropusne vreće za odlaganje stvari, koje su obezbeđene na svakom čamcu.

Savremeni čamci za rafting specijalno su napravljeni za brze i ekstremne vode. Izrađuju se od izuzetno otporne višeslojne gume i imaju više odvojenih vazdušnih komora. Neuporedivo su lakši od nekadašnjih splavova i imaju plitak gaz, što ih čini značajno pokretljivijim i lakšim za upravljanje. Dužina im obično varira između 3 i 6 metara, tako da se na njih može smestiti različit broj članova ekipe.

Vesla pomoću kojih upravljate čamcima su standardna.

Neoprenska rafting oprema (odelo i čizmice) obezbeđuje prijatan doživljaj učesnicima spusta jer efektivno štiti od hladnoće. Ovo je veoma važno jer je temeratura reke Tare, čak i u letnjim mesecima, izuzetno niska. Iz tog razloga je mnogo ugodnije kada se osećate udobno i siguno.

Kaciga štiti od potencijalnih udaraca u glavu i obavezan je deo rafting opreme. Prave se od specijalne elastične plastike, a postavljene su vodootpornim sunđerom. Danas postoje i kacige na kojima se nalazi nosač za GO PRO kameru i one se mogu posebno iznajmiti.

Za rafting Tarom je nošenje sigurnosnog pojasa, odnosno prsluka, obavezno za sve učesnike spusta. Prsluci su specijalno izrađeni za ekstremne vode i sa njima je nemoguće potonuti pri eventualnom ispadanju iz čamca, koje se dešava retko, ali je ipak moguće.

Naglašavamo da se u rafting kampu Rajska Rijeka kompletna oprema i odeća peru i dezinfikuju nakon SVAKE upotrebe.

SIGURNOST NA RAFTINGU

Za sigurnost na raftingu važno je da pratite pravila za sigurno i zabavno iskustvo na Tarinim brzacima, koja nalažu sledeće:

Nosite adekvatnu opremu

– Prisustvujte safety brifingu i pažljivo slušajte

– Izvršavajte instrukcije koje naloži skiper tokom samog rafting

– Ne pravite šale sa sigurnošću

– Ne konzumirajte alkohol ili droge

– Poštujte prirodu– Imajte odgovarajuću fizičku kondiciju