Pitate se kada je kineska Nova godina 2021? Ovo je postalo često pitanje poslednjih godina, kako zbog velike nacije, tako i zbog ame njhove tradicije, a kineska Nova godina od skoro počela se obeležavati i u Beogradu. U nastavku saznajte kada je Nova godina u Kini i kakva je njena tradicija.

 

kada je Nova godina u Kini
kada je Nova godina u Kini

 

Kineska Nova godina ili drugačije Lunarna Nova godina, prema njihovoj tradiciji i horoskopu, godina Pacova počela je 25. januara 2020. godine i navršava se 11. februara 2021. godine. Oni koji ne znaju, proslava traje 15 dana i obeležava se svuda u gradovima i u gotovo svakom domu.

Pored Kine, kinesku Novu godinu slave i zemlje poput Indonezije, Vijetnama i Malezije, Tajlanda, Nepala, Butana itd.

Ovo je period u godini poznatiji i kao festival svetiljki, kada se u gradu održava manifestacija uz njihovu tradicionalnu muziku i kostime, a obeležava se tako što se svetiljke puštaju u vazduh. Ovim praznikom se takođe obeležava i kraj zime a početak jeseni.

Što se tiče obeležavanja u domovima, tog dana se okuplja porodica i međusobno se daruju pokloni kao što su odeća i igračke. Cela porodica sređuje kuću i nakon toga, na sve prozore i vrata stavljaju se dekoracije u crvenoj boji koja označava zdravlje i sreću. Veče pred Novu godinu porodica zajedno večera, a za praznik se najčešće priprema svinjetina, pačetina i piletina. Pre nego što cela porodica pođe na spavanje bacaju se petarde, a poznato je da se u Kini često koristi pirotehnika.

U ovom periodu kako kažu, valja se pomiriti sa posvađanima i oprostiti sve neprijateljima i svima poželeti mir, radost i zdravlje.

 

T.Ž.

Da li kineska Nova godina uvek pada na isti datum?

Ne, svake godine ona pada na drugi datum.

Koliko traje proslava kineske Nove godine?

Proslava traje 15 dana.

Gde se još slavi kineska Nova godina?

Kineska Nova godina se još slavi i u Indoneziji, Vijetnamu, Maleziji, Tajlandu, Nepalu…