Nova godina

 

Godina se definiše kao vreme potrebno Zemlji da napravi pun krug oko Sunca. Ovaj period je podeljen na mesece, nedelje i dane. Koliko godina ima dana?

Rotacija i revolucija

Zemlja ima dva osnovna kretanja, rotaciju i revoluciju.

Rotacija je kretanje naše planete oko sopstvene ose. Period potreban da Zemlja napravi punu rotaciju, nama je poznatiji pod imenom dan i on traje 24h. U toku revolucije smenjuju se obdanica I mrak odnosno svetli I tamni deo dana.

Revolucija je kretanje Zemlje oko Sunca i kao što smo već pomenuli, odigra se za jednu godinu. U toku godine smenjuju se 4 godišnja doba, zima, proleće, leto i jesen. Treba znati da se godišnja doba razlikuju u zavisnosti da li se nalazite na severnoj ili južnoj hemisferi. Kada je kod nas leto, na jugu je zima i obrnuto. Ovo znači da stanovnici južne polulopte Novu godinu dočekuju u sred leta, a ne zimi kao što smo mi navikli.

Trajanje revolucije je 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 45.5 sekundi. Ovo znači da godina traje punih 365 dana, dok svaka četvrta traje 366. Svaka četvrta godina se naziva prestupna, a dodatan dan je posledica ovih 5 sati i 48 minuta koje izostavimo svake godine. Zato Februar ima 28, a kada je prestupna godina, 29 dana.

Dakle, svaki put kada proslavljamo Novu godinu, zapravo slavimo to što je naša planeta obišla pun krug oko Sunca. Da bi ste proslavili Novu godinu na najbolji način pozovite 062/262-212.

 

N.B