Da li znate kada pada Srpska Nova godina 2023? Ukoliko je vaš odgovor ne, u nastavku saznajte nekoliko činjenica o dočeku Srpske Nove godine kao i na koji dan će pasti u 2023. godini.

Srpska Nova godina u 2023. kao i svake predhodne godine, pada u vek na isti datum – 14. januar. Što se dana tiče, pada na dan subotu. U skladu sa tim, možete na vreme organizovati vaše putovanje ili proslavu, jer imate dovoljno vremena da odlučite na kojim način ćete je obeležiti.

Nakon što cela zemlja obeležava doček Nove godine 31. decembra, sledi Srpska Nova godina koja se ne proslavlja smao u Srbiji, već i u Crnoj Gori, Bosni, Rusiji, Belorusiji, Gruziji,itd.

Srpska Nova godina ili drugačije, pravoslavna Nova godina, za one koji je obeležavaju predstavlja početak nove godine, odnosno 1. januar.

Srpska Nova godina proslavlja se identično kao i regularan doček, a to podrazumeva da su splavovi i klubovi gotovo puni, jer većina organizuje glamurozan i nezaboravan doček Srpske Nove godine. Obično se prodaju karte, pa se preporučuje da se iste rezervišu što pre.

Postoje različiti običaji za Srpsku Novu godinu, poput paljenja badnjaka, specijalnih obreda povodom rođenja Isusa Hrista, kao i da se valja kupiti nepto novo za kuću jer se veruje da će ukućani imati napretka u narednoj godini.

Uživajte u proslavi Srpske Nove godine, proslavite je u nekom restoranu ili kafani, otputujte ili je prosto obeležite zajedno sa vašim ukućanima i budite radosni i veseli.