Nova godina

Nova godina i čestitke sastavni su deo božićnih i novogodišnjih praznika i atmosfere. Bliskim i dragim osobama, kao i poslovnim partnerima, šaljemo želje o dobrom zdravlju, ljubavi, sreći, poslovnom uspehu i novcu. Želimo da sve što je bilo loše u odlazećoj godini, u njoj i ostane, a da Nova godina donese nove početke i ostvarenje ličnih želja i uspeha.

Nova godina čestitke imaju izuzetno dugu tradiciju. Tokom vremena način njihovog slanja se menjao, ali su smisao i svrha njihovog upućivanja ostali nepromenjeni.

 

Nova godina čestitke

 

Prve novogodišnje čestitke pojavile su se u Engleskoj. Najčešće su prikazivale šarenu sliku nasmejane porodice koja uživa za bogatom prazničnom trpezom. Odštampani tekst bio je jednostavan, a isti se često koristi i danas: „Srećni novogodišnji i božićni praznici!“. Interesantan je podatak da su novogodišnje čestitke, zapravo, nastale kako bi se ljudi podstakli i motivisali da koriste poštanske usluge, koje su u to vreme bile u povoju.

Po motivima Džona Kalkota Horslija, 1843. godine, nastala je prva novogodišnja čestitka. Njen tiraž bio je oko 1.000 komada, a do danas je sačuvano samo 12 primeraka ovog značajnog istorijskog traga.

Klasičan vid štampe i prodaje novogodišnjih čestitki započeo je nekoliko godina kasnije, da bi 1870. štampanje i slanje čestitiki postalo veoma popularno i rasprostranjeno. Tada je i cena poštarine za slanje Nova godina čestitke prepolovljena i iznosila je pola penija. Na taj način, slanje čestitki nije više bilo samo privilegija imućnih građana, već su ih sve masovnije slali i obični ljudi.

 

Nova godina čestitke

 

Tokom vremena, motivi prikazani na novogodišnjim čestitkama su se menjali. Najčešći motivi postali su jelka, sneg, Deda Mraz, sanke, irvasi, novogodišnji ukrasi, pokloni i slično. U nekim periodima, bilo je popularno i lično, ručno pravljenje čestitki. Svaka ručno napravljena novogodišnja čestitka je unikatna, a istovremeno simbolizuje i posebnu pažnju i ljubav prema osobi kojoj smo je namenili.

Nažalost, Nova godina čestitke je tradicija koja lagano umire, kada je reč o onim starim, papirnim i već gotovo zaboravljenim čestitkama, koje smo nekada toliko voleli. Nekada se praznici bez njih nisu mogli zamisliti. Koliko je samo bilo lepo obilaziti brojne novogodišnje štandove i birati najlepše čestitke, koje ćemo poslati najdražima.

Često je bilo veoma teško odličiti se i izabrati u mnoštvu prelepih prazničnih motiva. Istinskom srećom su nas ispunjavali trenuci otvaranja poštanskog sandučeta, kako bismo videli ko nas se setio i poželeo nam sreću u Novoj godini.

 

Nova godina čestitke

 

Međutim, vremena se menjaju i donose brojne novine u svim sferama života, pa su se tako okolnosti promenile i kada su u pitanju novogodišnje čestitke. Tradicija upućivanja najlepših želja za Novu godinu aktuelna je i dan danas, ali se način njihovog upućivanja promenio.

Klasično slanje novogodišnjih čestitki poštom, najpre je počelo lagano da zamenjuje telefoniranje. Zatim su na scenu stupili mobilni telefoni, SMS poruke, internet, e-mail i društvene mreže…

Na neki način čar i magija su nestali. U velikoj meri se zgubio onaj lični pečat i posvećenost koju smo svakoj osobi ponaosob upućivali. Veliki broj ljudi, danas, koristi cirkularne poruke, nalepnice i stikere koje, u nekoliko klikova, pošalje svim osobama iz svog imenika.

Neretko, istovetnu poruku ili sličicu, uputi svima. Nekako sve postaje pomalo prebrzo, isto i nedovoljno bitno, kako bismo takve poruke čuvali godinama, kao nekada one koje su nam pristizale poštom.

Zadržite lični ton i pečat kada upućujete najlepše novogodišnje želje. Budite originalni i maštoviti. Ukoliko Vam pisanje, ipak, nije jača strana, pogledajte Najlepše čestitke za Novu godinu koje smo Vam pripremili. Možda Vam probude inspiraciju i otkrijete talenat za pisanje, koji niste ni znali da posedujete